Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Bizottság

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Ülnökválasztás 2019.

Korábbi választások


Köszöntjük honlapunkon!


Tisztelt Olvasó!

Agócs IstvánKomárom-Esztergom megyét Magyarország bölcsőjének is nevezhetjük, hiszen államalapító Szent István királyunk 973-ban Esztergomban született, majd az 1000. év Karácsonyán itt koronázták királlyá. Komárom-Esztergom Magyarország legkisebb alapterületű megyéje, mégis Pest után a második legsűrűbben lakott térség. Magyarország nyugati felében, a Dunántúl északi részén terül el. Határmegye, hiszen északról a szlovákiai Nyitra fekszik mellette, keleten Pest, délen Fejér és Veszprém, nyugaton Győr-Moson-Sopron megye határolja. Területe mintegy 2251 négyzetkilométer, amelyen megközelítőleg 320 ezren élnek. Megyeszékhelye Tatabánya, városai Dorog, Esztergom, Kisbér, Komárom, Nyergesújfalu, Oroszlány, Tata, Bábolna és Lábatlan.
Azt is mondhatnánk, hogy bárhonnan is induljunk, könnyen eljutunk a megyébe: az M1-es autópálya ugyanis átszeli a megyét, illetve az 1-es számú út és vasúti fővonal is keresztül halad rajta. Nagyon fontos a térség életében a megye- és egyben országhatárt is jelentő Duna, illetve az ezen áthaladást biztosító hidak. A komáromi vasúti és közúti hídon át Szlovákia felé jelentős az átmenő forgalom. Szintén a Szlovákiával folytatott közúti személyforgalom megkönnyítését szolgálja az Esztergomot és Párkányt összekötő 2002-ben újjáépített Mária Valéria-híd. A megyében számtalan kikapcsolódást biztosító állóvíz is található, amelyek közül legnagyobb a tatai Öreg-tó.
A mai Komárom-Esztergom megye területe évszázadokig két -István-által alapított- történeti vármegyéhez: Komárom valamint Esztergom vármegyéhez tartozott. A történelem során azonban többször változott a mai megyéhez tartozó terület mind közigazgatásilag, mind elnevezésében. Végül 1950-ben Komárom megye néven és Tatabánya székhellyel szervezték újjá. Mai elnevezését, a történeti vármegyékre is emlékeztető nevet, 1990-ben nyerte vissza.
A történelemnek megannyi emléke maradt ránk, Komárom-Esztergom megye kulturális öröksége gazdag és sokszínű. Ezt tárja elénk az a jónéhány eredeti emlék, kiállítóhely és múzeum, ami térségünkben megtalálható. Sajnos mindet felsorolni nem lehet, de ízelítőül kiemelnék néhányat.
EsztergomA megye látnivalói közül kiemelkedő a műemlékekben gazdag Esztergom, az ezeréves királyi város. Magyarország legnagyobb temploma, a Bazilika, a közelmúltban helyreállított Vármúzeum, azaz a királyi vár, nem csak impozáns látnivalók, de állandó kiállítással is várják a látogatókat. A Főszékesegyházi Kincstár egyházművészeti tárlata mellett egyedülálló a Keresztény Múzeum képző- és iparművészeti gyűjteménye. Tatán a csodaszép tavak és azok környezete ejthet ámulatba, valamint az Öreg-tó partján fekvő, XIV. században épült vár, benne a Kuny Domokos Múzeum tárlata. Komáromban a Monostori erőd önmagában is pazar látvány, ahol az év folyamán számtalan programmal is várják az odalátogatókat. Tatabányán az egyedülálló Ipari Skanzen a bányászok és az ipari munkások életkörülményeit mutatja be valósághűen. Fiatal városaink -Dorog és Nyergesújfalu- a szénbányászat, valamint a település történetét bemutató kiállításokkal fogadják a turistákat. Oroszlányból kiérve juthatunk el Majkra a kamalduli remeteség kolostora impozáns épületegyütteséhez. Bábolna a lótenyésztés fellegvára, angol és arab telivéreket tenyésztenek a híres ménesbirtokon, melynek előkelő látnivalója a műemlék jellegű Szapáry-kastély. Kisbér szintén a lovas-hagyományairól híres, kedvelt a lovassport művelői körében. 
Remélem weboldalunkkal, valamint e néhány sorral sikerül felkelteni érdeklődését Komárom-Esztergom megye iránt, ahol megannyi barátságos szálláshely és vendéglátóegység várja Önt, családját, barátait. Ezeket a honlap idegenforgalmi menüpontja alatt, településenként felsorolva fellelheti, emellett állandó és folyamatosan frissülő információkkal tájékoztatjuk Önt oldalainkon.

Agócs István
Komárom-Esztergom megye közgyűlésének elnöke

2004-11-10 11:29 -=Vissza=-

www.kemoh.hu


Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom