Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Korábbi választások


Megnyitották az új Duna híd projektet

"Az új komáromi Duna-híd legyen annak a jelképe, hogy mi megvédjük Európa külső határait és továbbra is nyitva tartjuk a belső határokat" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök ma délután a komáromi Monostori erődben az új Duna-híd építésének megkezdése alkalmából rendezett ünnepségen, ahol a szlovák miniszterelnökkel, Robert Ficoval közösen mutatták be a híd terveit.

A miniszterelnök kiemelte: a mai esemény jó példa arra, hogy a Duna nem elválaszt, hanem összeköt bennünket, magyarokat és szlovákokat. Majd hozzátette: "az Európai Unióhoz való csatlakozás után azt gondoltuk, hogy az az állapot, hogy Európa külső határai zárva, a belsők pedig kinyitva lesznek, hosszú időre szól. Ma azt látjuk, hogy ez nem így van: a külső határok nyitva vannak, a belsőt pedig egyre inkább le akarják zárni.”

Hangsúlyozta: a napokban lezajlott pozsonyi V4-es csúcson a szlovák miniszterelnökkel abban állapodtak meg, hogy „nem törődnek bele ebbe a helyzetbe”. Vissza fogunk térni az eredeti európai értékekhez és célkitűzésekhez. Európa külső határai legyenek lezárva, a belsők pedig nyitva – szögezte le.

Az új átkelőt a H-M DUNAHÍD Konzorcium építheti meg, a kivitelezés nettó összege 91,2 millió euró, mintegy 28,6 milliárd forint. Az új híd és a hozzá csatlakozó útszakaszok forgalomba helyezése 2019 őszére várható.

Az új közúti híd megépítése után a teherforgalom az M1 autópályától a települések érintése nélkül érheti el a szlovák határt, így jelentősen mérséklődik a lakott területek zaj- és környezeti terhelése, illetve gyorsabbá és biztonságosabbá válik az átkelés. A 600 méter hosszú hídon kétszer egysávos főút vezet át, valamint kerékpárutat és gyalogos járdát, illetve közvilágítást is kialakítanak. Az egyedi szerkezet miatt a pilon és a kábelek díszkivilágítást kapnak.

A tervezett komáromi hídhoz hasonló felfüggesztett, egyoldalas híd csak Kanadában található.

2017-10-30 14:08 -=Vissza=-

www.kemoh.hu

Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom