Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Korábbi választások


Valódi közösségi tervezés valósult meg a klímavédelem terén

A nagysikerű áprilisi nyitókonferenciát követően a KEHOP 1.2.0 pályázati forrásból megvalósított projekt a csütörtöki eseménnyel a finisébe érkezett. Már korábban létrejött a megye éghajlat-változásának mérsékléséért tenni akaró és képes szervezeteket tömörítő platform, lezárultak a szemléletformálási akciók és elkészült a megyei klímastratégia is. A záró konferenciával a társadalmasítás folyamata is lezárult. A beérkezett mintegy 30 észrevétel, javaslat, a projekt során megvalósított 3000 aktív elérés pedig ékes bizonyítéka annak, hogy valódi közösségi tervezés valósult meg a megyében, olyan stratégia született, amit valamennyi megyében élő magáénak érezhet. 

Borsó Tibor, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés alelnöke, a projekt szakmai vezetője örömmel nyugtázta a projekt eredményeit, de jelezte, a klímavédelmi együttműködések és törekvések korántsem érnek véget, hiszen a megye a következő években is fenn kívánja tartani a klímavédelmi platformot, megvalósítva a stratégiában foglalt célkitűzéseket.

Hummel Rudolf a projekt menedzsere az eseményen részletesen beszámolt a tervezés mérföldköveiről, ismertetve a stratégia főbb legfőbb megállapításait és a jövőben várható tendenciákat is. Megtudhattuk, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásáért megyénkben a legfőbb felelős az energiafelhasználás. Az energiafelhasználáson túl az ipar a kibocsátás 15 %-áért felelős, míg a közlekedés „részesedése” megközelítőleg 18 %. De nem állunk rosszul, hiszen az egy főre vetített éves kibocsátás így is alig 4,6 t CO2 egyenérték, szemben az országos átlaggal, ami közel 7 tonna.

Hogy megyénkben miért is ilyen jó a helyzet? Az ipari szerkezetváltás mellett egy sor olyan beruházás történt, ami nagyban szolgálja a klímavédelmet. Ilyen többek között a környezetbarát fűtési mód elterjedése Tatabányán. A mintegy 24 ezer lakás fűtését biztosító tatabányai távfűtési rendszer napjainkra már döntő hányadban megújuló energiára alapozott. Mindezt Marján György a megyeszékhely távfűtési rendszerét működtető T-Szol Tatabányai Szolgáltató Zrt. gazdasági igazgatója ismertette a résztvevőkkel.

A klímastratégiai tervezés módszertanát dr. Pálvölgyi Tamás a Klímabarát Települések szakmai tudományos vezetője osztotta meg a szépszámú résztvevővel. S hogy a KEHOP egyes intézkedései szervesen épülnek egymásra, azt Mohácsiné Simon Gabriella az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője igazolta a KEHOP 1.1.0 forrásból finanszírozott projekt bemutatásával, ami a Közép-dunántúli karsztvíz-szint emelkedés okozta jelenségek feltérképezését hivatott szolgálni, segítve az országos vízügyi adatbázisok bővítését. 

Az eseményt dr. Kiss Patrícia a Magyar Fejlesztési Központ tanácsadója zárta, aki az önkormányzatok 2020 utáni forrásszerzési lehetőségeit ismertette, részletesen érintve a közvetlen uniós források lehívásának módjait és formáit is. 

A Komárom-Esztergom megyei közgyűlés a megyei klímastratégiát a 2018. januári ülésén fogadja el, a projekt pedig február 28-ával zárul.

2017-12-01 10:20 -=Vissza=-

www.kemoh.hu

Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom