Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Korábbi választások


Szentkereszt vajdaság – a nemzetközi együttműködés regionális színtere
Lengyelországban járt Simon Géza, a megyei közgyűlés alelnöke

„Szentkereszt vajdaság nemzetközi együttműködési platformja – a nemzetközi együttműködés regionális modellje” címmel rendezett konferenciát lengyelországi testvérmegyénk, melynek feladata a helyi önkormányzatok és civil szervezetek szerepének erősítése és összehangolása volt Lengyelország külpolitikáját illetően.
A regionális színt koordináló szerepét megerősítő konferencián megyénket Simon Géza, a megyei közgyűlés alelnöke és dr. Andrássy Zsuzsanna, a Rába – Duna – Vág ETT titkára képviselte. A konferenciát megelőzően küldöttségünket fogadta Adam Jarubas, Szentkereszt vajdaság marsallja, aki áttekintést nyújtott a vajdaság aktuális helyzetéről, különös tekintettel a területfejlesztési, beruházási és innovációs stratégiáinak kidolgozására, feltárva a további együttműködés lehetőségeit. Előadását a vajdasági hivatallal egy épületben működő kormányhivatal vezetője folytatta, ismetetve a központi hivatal és a vajdasági önkormányzat együttműködésének szintereit.
A lengyel külpolitikai stratégia regionális színterének kialakítása céljából létrehozott a vajdaság egy honlapot, egy internetes fórumot, ahol interaktív módon lehet ismeretekhez jutni és azokra aktuálisan reagálni. A honlap a konferenciával egy időben kezdte meg működését.
A tanácskozás során a lengyel külpolitika helyi, regionális és országos szintjének képviselői, majd a nemzetközi partnerek fejtették ki álláspontjukat. A pódiumbeszélgetés során Simon Géza alelnök ismertette a két megye 2008 óta fennálló, ám ezer éves barátságon alapuló különleges kapcsolatát, kiemelve, hogy ez a történelmi barátságon és a nálunk élő lengyel kisebbség támogatásán alapuló kapcsolat hogyan bővült újabb tartalommal és bővülhet még tovább a megye területfejlesztési stratégiájának kidolgozása és annak megvalósítása során.
Jelenleg is partnerségben dolgozunk több, közvetlen brüsszeli forrásból működő projektben.
Ezt követően a jelenlevő svéd, ukrán és horvát partnerek illetve a külföldön élő lengyelek képviselői fejtették ki véleményüket. Dr. Andrássy Zsuzsanna, a Rába – Duna –Vág ETT titkára arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai területi társulások, mint uniós jogi forma, hogyan lehetnek nemcsak egy aktív határon átnyúló együttműködés, de bármilyen nemzetközi kapcsolat eszközei is. A szervezet bemutatása után Andrássy Zsuzsanna hangsúlyozta, hogy az EGTC nemcsak mint a határon átnyúló együttműködés sikeres eszköze, de mint régiók és testvérmegyék között együttműködés jogi formája is sikeres háttérintézménye és megvalósítója lehet a megyék  közös pályázatainak. Kiemelte, hogy az összes  jelen levő partner színvonalas együttműködését tudja szolgálni ez  az új jogi forma, amennyiben a 2014-2020as költségvetési időszakban az új Európai uniós  rendeletek adta lehetőségeket használni kívánjuk.

 

2013-11-21 10:33 -=Vissza=-

www.kemoh.hu


Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom