Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Korábbi választások


Projektindító konferenciát tartott a megyei önkormányzat
A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 90 millió forint uniós támogatást nyert a „Területfejlesztési tevékenység támogatása a konvergencia régiókban lévő megyei önkormányzatok számára” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A projektet egy konferenciával indították, melyet a megyeházán tartottak december 12-én.
A konferenciát Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg.
Az elnök  elmondta, hogy  még 2012-ben elkezdték a felkészülést  2014-2020 közötti programozási és pénzügyi ciklusra. Tavaly novemberben elfogadták a Partnerségi Tervet, megalakult  a Terület- és Vidékfejlesztési Kollégium, a megyei területfejlesztési konzultációs fórum, valamint területi műhelyeik és szakbizottságaik, és elfogadás előtt áll  a 2030-ig szóló fejlesztési koncepció. Ezen koncepcióból építkeznek majd a terület- és gazdaságfejlesztési, valamint várostérségi programok, melyhez a most elnyert 90 milliós támogatást biztosít forrást. A támogatás célja – tette hozzá -, hogy a tervezési munkák finanszírozásán túl erősödjön a megyei önkormányzat területfejlesztési kapacitása, képessége, és így aktív szerepet vállalhasson a kidolgozott programok megvalósításában, a területi koordinációban, és a programok eredményességének mérésében. Közbeszerzési eljárással választották ki a tervezésre a munkájukat már korábban is segítő, és a helyi viszonyokat jól ismerő Város-Teampannon Kft-t, és a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt-t.
A megyei közgyűlés elnöke végül ismertette a tervezési időszak hét éve alatt rendelkezésre álló forrásokat. Az ágazati operatív programok mellett a megyei szintű fejlesztésekre 13,32 milliárd, a térségi, várostérségi programokra pedig 14,59 milliárd forint áll rendelkezésre.
Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott kiemelte, hogy Komárom-Esztergom jelenleg a három legfejlettebb megye közé tartozik, és ez a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak köszönhető. 2010. óta több mint 117 milliárd forintnyi uniós támogatás érkezett a megyébe, ami óriási előrelépést jelent. Mint mondta, az ipari struktúra mellett meghatározó a mezőgazdaság is.  Ezért együtt kell élni az iparnak és a mezőgazdaságnak, kellő hangsúlyt kell kapnia a tervezésben a vidékfejlesztésnek.
A kormánymegbízott a jelentősen amortizálódott úthálózatra, melymár nem képes kiszolgálni a gazdaság igényeit. A legfőbb prioritást jelentő munkahelyteremtés feltétele a városok, ipari területek összekötése, és a nehézgépjármű forgalom elkerülő utakra való terelése, vagyis az infrastruktúrafejlesztés is.
A konferencia folytatásaként Pecze Tibor Csongor, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal elnöke ismertette a TOP prioritásait. A legfontosabb célok közé sorolta a munkahelyteremtést, és megőrzést, valamint a foglalkoztatottság növelését. Mint mondta,  A tervezésnél új eszköz lehet a közösségvezérelt, integrált megyei, fejlesztési csomagok elkészítése. Az érdekképviseletek, a megyék, a megyei jogú városok és a kistérségek bevonása a tervezésbe nem utolsó sorban az egészségtelenné vált Budapest centrikusság csökkentését célozza.
Koszorú Lajos, a megyei tervezésben résztvevő Város-Teampannon Kft. ügyvezetője előadásában ismertette, hogy Európa gazdasági központja erősen Kelet-Európa felé tolódik, és ez jelentősen érinti Komárom-Esztergom megyét. A nemzetközi közlekedési folyosók (M1-es autópálya, vasutak, vízi út, hidak) erőteljes kapcsolódást jelentenek a Bécs-Budapest tengelyhez. Ezeket a kiváló adottságokat a tervezésnél jól ki kell bontani, hogy a megye forráslehívó képessége, lobbyereje minél nagyobb lehessen. Külön figyelmet kell fordítani a pólus térségek kiemelt fejlesztésére, azaz a tatabányai városhálózati csomópontra.
Farkas Zsuzsanna, az NTH vezető tervezője a megyei, területi tervezési feladatokról és elvárásokról beszélt a TOP kapcsán. A megyéktől a gazdaságfejlesztési részprogramhoz 5-8, míg a kistérség fejlesztési részprogramhoz 1-1 projektcsomagot várnak.
Befejezésül Boros Szilárd az NTH másik vezető tervezője a vidékfejlesztés lehetőségeiről szólt. Kiemelte, hogy az alternatív, helyi, térségi és hálózati gazdaságfejlesztés célja a lokális, helyben körforgó gazdasági élet megteremtése, ez erőforrások helyben tartása. Ezzel ugyan nem lehet megakadályozni a globalizációt, de sokat tehetünk környezetünk, országunk egyediségének megőrzéséért.
A konferencia zárásaként Popovics György megköszönte az előadók munkáját és a résztvevők aktivitását. Hozzátette, hogy a mostani alkalom egy konferenciasorozat első állomása volt, és az elkövetkező összejövetelekre is várják az érdeklődőket!

   

2013-12-13 13:22 -=Vissza=-

www.kemoh.hu


Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom