Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Korábbi választások






Megyei agrárfórumon ismertették
Komárom-Esztergom megye új fejlesztési terveit

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara Komárom-Esztergom megyei Igazgatósága tartott nagyszabású fórumot Tatán az Edzőtáborban a megyében működő gazdálkodóknak. Az eseményen előadást tartott az agráriumot érintő aktualitásokról Czerván József a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Elhangzott, hogy 2015-től működő új támogatási rendszerben kötelező elemként megjelenik a környezetvédelmi szempontok érvényesítése, az úgynevezett zöldítés. Új elemként jelenik meg a fiatal gazdák támogatásának lehetősége, illetve Magyarország önként vállalt módon vezeti be a termeléshez kötött támogatások rendszerét és a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerét. Az újjáalakult agrárkamarák működéséről Györffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke tájékoztatta a szépszámú résztvevőt. Kiemelte, hogy a falugazdászi hálózat átvételével megkezdődött az egységes gazdatámogató rendszer kiépítése, amely felöleli a szaktanácsadás, a szakképzés, az innováció és a pályázat menedzsment területét. Dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár kiemelte, hogy a kormányzat minden eszközzel segíteni kívánja a mezőgazdaságból élőket, ezért törölték el már a ciklus elején a mezőgazdasági vontatók közlekedését korlátozó rendszert, illetve bevezették, hogy a gazdáknak betakarítás idején a saját eszközzel végzett telephelyre történő beszállításnál nem kell útdíjat fizetni. Czunyiné dr. Bertalan Judit Komárom-Esztergom megye kormánymegbízottja szólt arról, hogy zökkenőmentesen zajlott a falugazdász hálózat átadása az agrárkamarának és a kormányhivatal felkészült a földforgalmi törvényt és az élelmiszerbiztonságot érintő változásokból adódó feladatokra. Bencsik János Tatabánya országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium együttműködést kötött a tatabányai Edutus Főiskolával a minőségi élelem-előállítás és a falusi turizmus fejleszthetősége érdekében. A munkában a főiskola támaszkodik a mezőgazdasági képzést folytató a tatai Jávorka szakközépiskola tapasztalataira is.
Az eseményen Hummel Rudolf a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzati Hivatal osztályvezetője ismertette Komárom-Esztergom megye következő hétéves EU-s fejlesztései időszakra vonatkozó elképzeléseit és a megyék fejlesztéspolitikában betöltött új szerepét. A most készülő megyei területfejlesztési programot készítő konzorcium képviseletében Pitó Enikö vezető tervező adott gyakorlati információkat azzal kapcsolatban, hogy megyénk gazdálkodói a fejlesztési igények megküldésével miként lehetnek aktív részesei a most zajló tervezési folyamatnak.
A tavalyi GDP növekedésben jelentős szerepe volt a mezőgazdaságnak, az első háromnegyed éves adatok alapján közel 22 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye és a külkereskedelmi aktívum felét is várhatóan a mezőgazdaság adja majd.

2014-02-26 09:04 -=Vissza=-





www.kemoh.hu






Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom