Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Korábbi választások


Példaértékű összefogás a pályaválasztás megsegítésére Komárom-Esztergom megyében
Valós szükséglet hívta életre a társszervezetek összefogását

A Komárom-Esztergom Megyei Pedagógiai Szakszolgálat által elindított műhelymunka példa nélkülinek számít. Hazánkban ugyanis még nem volt eset arra, hogy a pályaválasztási feladatokat összekapcsolják a pályaorientációs tevékenységekkel is. Megyénk e területen érintett társzervezeteinek ezzel a lépéssel az volt a céljuk, hogy egyrészt felszámolják a párhuzamosságokat másrészt pedig egymás tevékenységét megismerve, a közös kapcsolódási pontokat felkutatva a jövőben már egymást erősítve végezzék szakmai tevékenységüket.  Kiemelt céljuk, hogy segítsék a 12-20 éves korosztályt a képességüknek, érdeklődési körüknek leginkább megfelelő életpálya megtalálásában, ami jelentheti egy versenyképes szakma vagy akár a felsőfokú végzettség megszerzésé is. A Komárom-Esztergom megyei pályaorientációs szakmai műhely továbbá elkötelezett abban is, hogy visszaállítsa a szakmunkás-képesítés rangját és segítse a gyakorlatorientált duális képzés megvalósítását. E célok megvalósításában már most számos szervezet részt vesz, így a műhely tagja a Kereskedelmi és Iparkamara,  az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. -Kontaktpont Tatabánya, a Dorogi Ipartestület, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja és a Vértes Agórája is. De a szakmai műhely továbbra is nyitott, ahhoz bárki, bármikor csatlakozhat.
A műhely idei első ülését a 2014. február  25-én kedden Tatabányán a megyeházán tartotta. A tanácskozáson résztvevőket Hummel Rudolf a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzati Hivatal osztályvezetője és dr. Veres Mária területfejlesztési és jogi referens köszöntötte. A résztvevők megismerhették a megye 2014-2020-as új uniós költségvetési időszakra vonatkozó fejlesztési elképzeléseit. Elhangzott, hogy most folyik a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a megyei stratégiai és operatív program készítése, ami kiemelten számol a gazdaság igényeihez igazodó szakképzési és felnőttképzési intézményrendszer fejlesztésével és a duális képzés bővítésével is. A Megyei Önkormányzati Hivatal munkatársaitól elhangzott még, hogy jelenleg is folyik a megyei fejlesztési prioritásokhoz tartozó intézkedések konkrét fejlesztési projektekkel való megtöltése, így számítanak a pályaválasztásban és szakképzésben is tevékeny szerepet vállalni kívánó műhely projektjavaslataira is.
Köztudott, hogy a 2014-2020-aas új európai uniós tervezési időszak fejlesztéspolitikájának legfőbb letéteményesei a megyék lettek, a TOP lebonyolítása megyei irányítás alá került, amihez a területfejlesztési törvény módosításával a megyék fontos jogosítványokat is kaptak. A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat a tervezési feladatait a „megyei Integrált területi tervezés, koordináció megyei és várostérségi szinteken Komárom-Esztergom megyében” 1.2.11/A-2013-2013-022 kódszámú ÁROP-os pályázatának köszönhetően uniós források is segítik.
A szakmai műhely ülését Galba Katalin a Komárom-Esztergom Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója és Horváth Judit pszichológus, témafelelős vezették. A műhely következő ülésének házigazdája március 24-én a Dorogi Ipartestület lesz.

 

2014-02-26 10:04 -=Vissza=-

www.kemoh.hu


Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom