Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Korábbi választások


Rendhagyó közgyűlés Kocson
A megújult közösségi házban mutatták be a megye 2014-2020-as fejlesztési elképzeléseit

Rendhagyó közgyűlést tartott a Polgármesterek a Falukért Egyesület. A tanácskozás helyszíne az impozáns Kúria épülete volt Kocson. Az egykor szolgabírói hivatalként is működő épületegyüttes ma már országos műemlék. EU-s támogatásnak köszönhetően pedig 2013-tól Integrált Közösségi és Szolgáltató Térként is működik az épület. A résztvevő polgármestereket Bódis Jánosné Kocs polgármestere köszöntötte. A szépszámú településvezető részvételével zajló kötetlen hangulatú tanácskozás keretében bemutatták a megye 2014-2020-as fejlesztési elképzeléseit is.  Popovics György a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, hogy a megyék, mint a következő hétéves EU-s költségvetési időszak fejlesztéspolitikájának meghatározó szereplői elkészítették területfejlesztési koncepciójukat és javában zajlik a megyei stratégiai és operatív program készítése is. A munkát a 1.2.11/A-2013-2013-022 kódszámú ÁROP-os pályázatnak köszönhetően uniós források is segítik. Popovics György tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a területfejlesztési törvény módosításával létrejött az Országos Területfejlesztési Érdekegyeztető Fórum, ami jogutódja az Országos Területfejlesztési Tanácsnak. A Tanács feladata a kormány, a fővárosi önkormányzat és a megyei önkormányzatok területfejlesztési és rendezési terveinek egyeztetése, célkitűzéseinek összehangolása. A szűkszámú Tanácsnak tagja Popovics György megyei közgyűlési elnök is, ami tovább erősíti Komárom-Esztergom megye pozícióját a hazai fejlesztéspolitika intézményrendszerében. A résztvevők arról is tudomást szerezhettek, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat a vidékfejlesztési koordinációs feladatainak ellátásáról hamarosan rendeletet is alkot, amire szintén az új területfejlesztési törvény ad jogalapot.

Ezt követően Petrikné Molnár Erika a Megyei Önkormányzati Hivatal főosztályvezetője mutatta be a megyei önkormányzat tervezési feladatait, az eddig elvégzett munkát, majd részletesen kitért a most formálódó megyei stratégiai és operatív program prioritásaira is. A főosztályvezető Asszony ismertette, hogy a tárgyban született kormányhatározatok alapján megyei gazdaságfejlesztésre a Terület-és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) belül  13,32 mrd Ft, míg várostérségi fejlesztésekre 14,59 mrd Ft áll majd  rendelkezésre Komárom-Esztergom megyében. Kulcsfontosságúnak tartotta ezért, hogy a megyei fejlesztési program prioritásainak intézkedéseihez olyan életképes projektötletek kerüljenek megfogalmazásra, amelyek aztán meg is valósulnak, hozzájárulva a megye fenntartható fejlődéséhez. Hangsúlyozta, hogy a megyei önkormányzat irányításával egy nagyszabású projektgyűjtés is elindult, ami nagyban szolgálja azt a célt, hogy a megye egy átfogó képet kaphasson az egyes ágazati szereplők fejlesztéseiről. Az önkormányzatokat érintő projektgyűjtés már befejeződött, több mint ezer fejlesztési igény érkezett be a településekről. A többi ágazati szereplőt érintő  projektgyűjtés a kamarák és a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség részvételével zajlik majd. Az így begyűjtött projekteket aztán csomagokba rendszerezik, majd azokra részletes elő-megvalósíthatósági tanulmányok is készülnek.
A tanácskozás végén Hummel Rudolf osztályvezető szólt a vidékfejlesztést érintő változásokról, a vidékfejlesztési program tervezésének jelenlegi állásáról. Az előadás részletesen kitért a vidék felemelkedését célzó 6. prioritás intézkedéseire is, ezen belül pedig az új LEADER programról hangzottak el hasznos információk. A tanácskozást közös ebéd és kötetlen eszmecsere zárta.

2014-03-11 09:58 -=Vissza=-

www.kemoh.hu

Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom