Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Korábbi választások


Megyei gazdasági fórumot tartottak Komáromban és Esztergomban

A készülő Komárom-Esztergom megyei stratégiai és területfejlesztési program prioritásait ismertették a gazdasági élet szereplőinek először 2014. március 3-án Komáromban, majd másnap Esztergomban a városházán. Mindkét fórum összehívásának célja a most formálódó megyei területfejlesztési program stratégiai és operatív programjában tervezett prioritások és intézkedések bemutatása volt. A rendezvényre az érintett térségek gazdasági szereplői kaptak meghívást. Köztudott, hogy a 2014-2020-as új EU-s költségvetési időszakban a megszerezhető uniós források 60 %-át gazdaságfejlesztésre kívánja fordítani a Kormányzat. Így a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) allokált közel 3000 milliárd Forint mellett a területi tervezésben is kiemelt szerepet kap a gazdaságfejlesztés. Így a megyei önkormányzatok által tervezett Terület-és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) is komoly hangsúlyt kap a gazdaság élénkítése, a foglalkoztatás növelése hangsúlyozta Popovics György a megyei közgyűlés elnöke, aki mind a komáromi, mind az esztergomi fórumon is jelen volt.

A megyei stratégia és operatív programot készítő konzorcium képviseletében a MAPI Zrt. vezető tervezői mutatták be az ágazat jövőjét alapjaiban meghatározó GINOP-ot és TOP-ot, majd Petrikné Molnár Erika a Megyei Önkormányzati Hivatal főosztályvezetője ismertette a megyei önkormányzat tervezési feladatait, az eddig elvégzett munkát, majd részletesen kitért a most formálódó megyei stratégiai és operatív program prioritásaira is. A főosztályvezető Asszony ismertette, hogy a tárgyban született kormányhatározatok alapján a megyei gazdaságfejlesztésre allokált forrásokat gazdaságfejlesztési célú projektek megvalósítására kell fordítani.  Kulcsfontosságúnak tartotta ezért, hogy a megyei fejlesztési program prioritásainak intézkedéseihez olyan életképes projektötletek kerüljenek megfogalmazásra, amelyek aztán meg is valósulnak, hozzájárulva a megye fenntartható fejlődéséhez. Elhangzott, hogy a komáromi térség gazdasági életében kitörési pont lehet az új Duna-híd megépítése, az észak-déli határkapcsolatok erősítése, a kisalföldi agrárrégió versenyképességének fokozása, a megújuló energia hasznosítása, növelése. Elhangzott, hogy Komárom esetében a geotermikus energia hasznosításával, új termál-kutak beüzemelésével, a fürdő szolgáltatási spektrumának kibővítésével a turizmusban is jelentős eredmények érhetők el. Esztergomban értékes és innovatív ötletek hangzottak el a kitűnő adottságokkal rendelkező város turizmusának fellendítésére. Az elképzelések között szerepel a vízivárosi dzsámi rekonstrukciójának a folytatása.  

A szépszámú projekt–ötlet bizonyítja, hogy a vállalkozói szektor nincs fejlesztési ötletek híján, így kellő forrás megléte esetén készek a projektötletek megvalósítására is.
A megyei területfejlesztési program tervezési munkáit a 1.2.11/A-2013-2013-022 kódszámú ÁROP-os pályázatnak köszönhetően uniós források is segítik.

 

2014-03-11 10:01 -=Vissza=-

www.kemoh.hu

Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom