Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Korábbi választások


Megalapozott gazdaságfejlesztés Komárom-Esztergom megyében

Komárom és Esztergomot követően Tatabányán is megrendezésre került az a gazdasági fórum, ami a megyei területfejlesztési program vállalkozásokat érintő prioritásait volt hivatott bemutatni maguknak a gazdasági élet szereplőinek. A célközönség ezúttal az Oroszlány – Tatabánya – Tata-Komárom városhálózati csomópont területén működő vállalkozások voltak. A házigazda ezúttal is a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat volt. A rendezvényen Popovics György mellett Schmidt Csaba Tatabánya megyei jogú város polgármestere is részt vett, ami igazolja, hogy a megyei tervezés a megyei jogú város integrált városfejlesztési stratégiájával teljes összhangban,azt erősítve zajlik. A megyeháza nagytermében rendezett gazdasági fórum sok érdeklődött vonzott, igazolva, hogy a vállalkozások a 2014-2020-as új uniós fejlesztési időszakra való felkészülést fokozott figyelemmel kísérik és köszönhetően az effajta rendezvényeknek aktív részesei is a folyamatoknak. A rendezvényen szó esett a megyei tervezés menetéről, a várható forráskeretekről, a 2014-2020-as megyei stratégiai és operatív program tervezett prioritásairól. A kormányzati célkitűzésekkel összhangban a foglalkoztatás növelése, a hatékony települési szolgáltatások biztosítása, az életminőség és a társadalmi kohézió erősítése csak néhány olyan célterület, amelyek a területi tervezés fókuszában állnak majd az előttünk álló 7 évben. A korábbi regionális forrásokat felváltó, megyék által tervezett területi operatív programra (TOP: Terület-és Településfejlesztési Operatív Program) országos szinten több mint 1000 milliárd, megyei szinten pedig mintegy 35 milliárd forint áll majd rendelkezésre. A TOP mellett a vállalkozások által igénybe vehető támogatásokat a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 3000 milliárd forintos forráskertet biztosítja majd. Újdonság, hogy a korábbi vissza nem térítendő támogatások mellett új pénzügyi eszközök is megjelennek majd, mint az önerőt és a támogatás előfinanszírozását lehetővé tevő támogatott hitelprogramok és a már ismert kockázati tőke programok. A megye kiemelten fontosnak tartja, hogy minden uniós fejlesztési forrás oda kerülhessen, ahová igazán szükséges, ezért a megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen olyan szakmai háttértanulmányokat készítetett és kutatásokat végeztetett el, ami jól megalapozza a megyei fejlesztési célokat. Barnamezős és zöldmezős kataszter, demográfiai helyzetkép és megyei innovációs térkép is készült, de megvizsgálták a vállalkozások közötti együttműködés és a nemzetközi kapcsolatok további erősítésének lehetőségeit is. Köztudott, hogy Tatabánya és Esztergom vonatkozásában a megye kiemelt járműipari térséggé is vált, ami utat nyithat a kiemelt növekedési zóna cím elnyerésére is, mindez pedig további fejlesztési forrásokat is jelenthet a megyének. A jelenlévők részéről több értékes javaslat is elhangzott, amit a tervezési folyamatot irányító megyei önkormányzat ahogy eddig is ezúttal is figyelembe kíván venni.

A tervezési folyamat következő állomásaként már elindult az a nagyszabású projektgyűjtési folyamat, amit a megye megbízásából a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség koordinál és amihez bármely vállalkozás csatlakozhat még a www.kdrfu.hu weboldalon a projektgyűjtés kiugró ablakra kattintva a projektgyűjtő adatlap kitöltésével.
A 2014-2020-as új uniós fejlesztési időszak forrásfelhasználását megalapozó megyei területfejlesztési program tervezési munkáit a 1.2.11/A-2013-2013-022 kódszámú ÁROP-os pályázatnak köszönhetően uniós források is segítik

 

       

2014-04-04 13:44 -=Vissza=-

www.kemoh.hu

Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom