Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Korábbi választások


Helyből helyit nemcsak helyieknek
tovább folytatódott az agrár projektgyűjtés megyénkben
A helyszíni bejárások célja nem pusztán a következő hétéves EU-s tervezési ciklus fejlesztési elképzeléseinek a szimpla felmérése, hanem a személyes kapcsolatok ápolása mellett a jelen termelési körülmények megismerése is. Ez alkalommal egy olajos magvakat feldolgozó üzem és egy napos csibéket szállító logisztikai vállalkozás került a megyei szakemberek górcsöve alá.
Manapság egyre több, főként kisgyermekes család, natúr élelmiszereket fogyasztó, illetve előállító, gyártó, vendéglátóhely elvárása, hogy az étkezési olaj natúr, finomítatlan, hidegen sajtolt és szűrt legyen, kukoricából vagy valamilyen kuriózum olajos magból (pl. mák, len, tökmag) származzon. Ezek a termékek hosszabb élettartamúak, jobb minőségűek, magasabb vitamintartalmúak, a termelés összetevői jobban megmaradnak, nincs szermaradvány-nehézfémtartalom az extrakcióval kioldott, finomított napraforgó étolajhoz képest. A helyszíni bejárása során megismert vállalkozás ereje éppen abban rejlik, hogy az így előállított olajat, a préselményből előállított lisztet helyi termékként kedvező áron tudja biztosítani. A vállalkozás a tevékenységéhez szükséges kukoricacsírát 100 %-ban a Komárom-Esztergom megyei termelőktől szerzi be, viszont a termékek iránt már külföldről is nagy érdeklődés mutatkozik. A helyszíni látogatások egy naposcsibék nemzetközi szállítását végző vállalkozás fejlesztési igényeinek felmérésével folytatódtak.
Mint ismert a következő 7 éves uniós fejlesztési időszakot meghatározó Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) tervezése a megyék bevonásával már javában folyik. Az hogy a megyékben milyen fejlesztések valósulhassanak meg, arról helyben a megyék dönthetnek majd, azáltal hogy milyen célokat, projekteket nevesítenek a TOP-ot megalapozó fejlesztési dokumentumaikban. A Komárom-Esztergom megyei Területfejlesztési Koncepciót már elfogadta a megyei közgyűlés és a stratégiai és operatív program tervezői változata is elkészült már. A 2014-2020 közötti megyei jövőkép fontos szerepet szán az agráriumnak is. Így kulcskérdés, hogy a megye valamennyi releváns agrárfejlesztési célról tudjon, annak érdekében, hogy az uniós források valóban azokra a fejlesztési célterületekre kerüljenek betervezésre, ahol ténylegesen lesznek aktív projektgazdák, és ami végső soron előre is viszi az ágazatot. A megye nem elsősorban a helyi lokális fejlesztésekben, hanem sokkal inkább az együttműködésekre alapuló fejlesztésekben gondolkodik a termeléstől a feldolgozáson át egészen az értékesítésig. Ennek jegyében kezdődött el az terepi munka, amelynek során a szakemberek személyesen látogatnak el a megye meghatározó agrárvállalkozásaihoz, legyen az kisgazdálkodó vagy akár nagyüzem. A helyszíni látogatásokkor felvett projektgyűjtő kérdőívek fontos megalapozói a megyei tervezésnek.

 

 

2014-07-17 12:04 -=Vissza=-

www.kemoh.hu

Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom