Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Bizottság

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Ülnökválasztás 2019.

Korábbi választások


Sacra-velo,
avagy vonzerőfejlesztés a vallási turizmus jegyében

2014. szeptember 8-án Tatabányán, a megyeházán tartották újabb  összejövetelüket a Sacra-velo projekt lehetséges megvalósítói. A résztvevők között találhattuk a Nagyszombat, Komárom – Esztergom és Győr – Moson – Sopron megyékre kiterjedő működési területtel bíró Rába – Duna – Vág EGTC (Európai területi együttműködési társulás), a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat, a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége és a Mária Út Egyesület képviselőit is. A Duna stratégia keretében meghirdetett Start program adta most az apropót arra, hogy a még 2009-ben megálmodott Sacra-velo projektet  5 év után új partnerekkel kibővítve újragondolják. A jelenleg aktív pályázati kiírás szerint mintegy 40 ezer EURO támogatásra lehet pályázni. Fontos, hogy a megvalósítás során 50 % előleg hívható le, amit további 25 % követhet így csak 25 % támogatási forrás az, amit a záró-ellenőrzéseket követően a projekt befejezését követően lehet majd lehívni.  A projektben műszaki előkészítési költségek, hálózatépítési és pályázati előkészítési költségek is elszámolhatók, megvalósítására egy év áll majd a pályázók rendelkezésére. A pályázat egyébként szeptember 15-ig nyújtható be. A projekt tehát ezzel a pályázattal már a megvalósítás szakaszába lépett! A projektgazdák az eredeti projektötletet még Győr-Moson-Sopron, Pozsony és Nagyszombat megye területére dolgozták ki. Azóta azonban eltelt öt év, és most a Duna Stratégia start programjának megjelenésével felvetődött, hogy a projektet Komárom-Esztergom megyére is bővítsék ki. A Sacra-velo fejlesztési projekt ötvözi a természethez kapcsolódó aktív (kerékpáros) és a kulturális (a vallási élet tárgyi értékeit, örökségét kínáló) turizmus elemeit, integrált módon kínálja a határtérség kiemelt jelentőségű és a kevésbé ismert szakrális értékekeit. A határ mindkét oldalán megvalósítani tervezett beruházás többnapos turisztikai programcsomagot is nyújthat majd a kerékpárosok számára (a magyar és szlovák biciklisek mellett a távolabbról ideérkezők számára is, ugyanis a fejlesztés több ponton kapcsolódik az EUROVELO nemzetközi kerékpárút-hálózat 6-os számú, a Duna menti vonalához).

A projekt keretében felmérésre kerülnek az érintett területek szakrális értékei, több száz km kerékpáros útvonal kerül kijelölésre, információs és útbaigazító táblák készülnek. A projekt részei még a kerékpártárolók, esőbeállók és különféle kerti bútorok kihelyezései is az egyes szakaszokon.

A most készülő Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési program kiemelten foglalkozik megyénk burkolt felületű illetve kijelölt kerékpárútjainak bővítésével.

2014-09-12 14:38 -=Vissza=-

www.kemoh.hu


Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom