Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Bizottság

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Ülnökválasztás 2019.

Korábbi választások


Vállalkozói fórum a Széchenyi kártya lehetőségeiről

A 2014 és 2020 közötti fejlesztési pályázatokról és a Széchenyi Kártya nyújtotta kedvező hitellehetőségekről tartottak fórumot szerdán a Kereskedelmi és Iparkamara tatabányai székházában. A rendezvényen előadást tartott Parragh László, a MKIK elnöke, Csepreghy Nándor, a fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár és Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

Dr. Szerencsés László, a megyei kamara elnöke köszöntőjében elmondta, hogy Széchenyi Kártya 2002 óta nagy segítséget jelent a vállalkozói társadalomnak, megyénkből a kamara idáig összesen 4311 igénylést nyújtott be a bankokhoz, az évente benyújtott hiteligények meghaladják az 1,8 milliárd forintot, a kifizetett hitelek pedig az 1,5 milliárd forintot.
 Popovics György, a közgyűlés elnöke kiemelkedőnek nevezte a kamara és a megyei önkormányzat kapcsolatát és szólt arról, hogy a kamara, valamint a VOSZ támogatta az önkormányzatot a következő hét éves időszak fejlesztési terveinek kidolgozásában. Az elnök szólt arról, hogy a megye 13,3 milliárd forintot fordíthat 2020-ig közvetlenül a gazdaság fejlesztésére, valamint 14,5 milliárd forintos forrás lesz települési és infrastrukturális beruházásokra.
„Ahhoz, hogy a következő években folytatódjon az ország fejlődése, erőforrásainkat össze kell hangolni, nem úgy mint az elmúlt két évtizedben” - mondta előadásában Parragh László, aki szerint sok hibát elkövettünk, ezért nem lett az ország a rendszerváltás nyertese.
Az MKIK elnöke hozzátette, a 2010-es irányváltás megfelel a gazdaság igényeinek. Bizakodásra ad okot, hogy az uniós források 60 százalékát a jövőben gazdaságfejlesztésre fordítják, valamint valódi párbeszéd indult meg a kormány és a gazdasági szereplők között.
 Csepreghy Nándor kiemelte, az unió 28 államából Magyarország a támogatások tekintetében lakosságarányosan a harmadik helyet foglalja el, a támogatások teljes összege 12 ezer milliárd forint.
 A fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár szintén
leszögezte, hogy a gazdaságfejlesztés a támogatások fő területe. A jövőben bevezetik a pályázatok előfinanszírozását, azaz először a támogatott részt fizetik ki, a vállalkozónak a projektbe a saját pénzét csak akkor kell beletenni, miután a támogatást felhasználta.
 Jelentősen egyszerűsítik a pályázatokhoz szükséges papírmunkát, az állami adatbázisokból, mint földhivatal, adóigazgatás beszerezhető bizonylatokat nem a pályázóknak kell összegyűjteni, ezeket a bíráló szerv megkéri az illetékes hatóságoktól.
 A visszaélések lehetőségét csökkenti, hogy a nyilvánosságra hozatal után 30 napja van az érintetteknek egy adott pályázat megismerésére, csak ezt az időszakot követően nyílik meg a beadás lehetősége.
Krisán László ismertette, hogy KAVOSZ 1000 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével készített felmérése szerint a kis- és középvállalkozások 71 százaléka tervez valamilyen fejlesztést a közeljövőben, és ezeknek közel fele legalább részben uniós forrást is szeretne igénybe venni a projekt megvalósításához.
A KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója hozzátette, a vállalkozások többségének nem áll rendelkezésére a teljes beruházáshoz szükséges összeg, így az alacsony kamatoknak köszönhetően egyre többen mernének hitelt felvenni a megvalósításhoz, az egy évvel ezelőtti eredményekhez képest megduplázódott a hitelfelvételt tervezők száma.
A Széchenyi Kártya Program keretein belül kihelyezett hitelek összege mára meghaladja az 1360 milliárd forintot. A hiteligénylések száma megközelíti 280 ezret, és már közel 207 ezer hitelügylet jött létre. Komárom-Esztergom megyében a befogadott igénylések száma 8 ezer körül van, közel 6 ezer ügylet jött létre, aminek köszönhetően a megyében kihelyezett hitelek összege csaknem 36 milliárd forint.
 A máig legnépszerűbb konstrukció, a Széchenyi Kártya „klasszik” szabadon felhasználható folyószámlahitel a már legalább egy éve működő mikro-, kis- és középvállalkozások átmeneti pénzügyi gondjainak megoldására szolgál. Az igénylők már 3 hét alatt akár 25 millió forint összegű szabadon felhasználható hitelhez juthatnak, gyors és egyszerűsített hitelbírálatot követően, csökkentett adminisztrációval. A folyószámlahitel jelenlegi évi nettó kamata 5,1%.
 A Széchenyi Beruházási Hitelből ingatlan megvásárlása, építése, fejlesztése, valamint nemcsak új, hanem használt gépek beszerzése is finanszírozható. A konstrukció 20 százalék önerővel, 1- 50 millió forint összegben, maximum 10 éves futamidőre igényelhető, akár 2 éves türelmi idővel. A Széchenyi Beruházási és a Széchenyi Önerő Kiegészítő hitelek jelenlegi évi nettó ügyleti kamata 1,6%*, a Széchenyi Támogatást megelőlegező Hitel évi nettó kamata jelenleg 1,1%.*
 Olcsóbb lett az Agrár Széchenyi Kártya is, amelyhez a Földművelésügyi Minisztérium 4% kamattámogatást nyújt, a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, erdő-, vad- és halgazdálkodással foglalkozó mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozásként működő kis- és középvállalkozások vehetik igénybe. A konstrukció évi nettó kamata jelenleg 2,1%*.

 

 

2014-10-10 16:46 -=Vissza=-

www.kemoh.hu


Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom