Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Bizottság

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Ülnökválasztás 2019.

Korábbi választások


Véget ért a megyei tervezés, de a java még csak most jön!
Nagyszabású projektzáró rendezvény helyszíne volt a megyeháza

2014. október 30-án került sor a Megyeházán arra a projektzáró rendezvényre, amely mintegy megkoronázta az a nagyszabású tervezési munkát, amit a Komárom-Esztergom megyei önkormányzat folytatott 2012 óta.
Köztudott, hogy a 2014-2020-aas új európai uniós tervezési időszak fejlesztéspolitikájának legfőbb letéteményesei a megyék lettek. A fejlesztéspolitika is új irányt kapott. A tematikus koncentráció és a területi tervezés lehet a legfőbb biztosíték arra, hogy a fejlesztésre szánt uniós források a lehető legnagyobb mértékben hasznosulhassanak. A következő hétéves költségvetési időszak fejlesztési forrásait úgynevezett Ágazati Operatív Programok mentén használják fel a tagállamok. A 2007-2013-as időszakban megismert regionális lehatárolás már a múlté. A régiók kiüresedésével a megyék vették át a területi fejlesztések irányítását, amit mi sem igazol jobban, hogy a TOP lebonyolítása megyei irányítás alá került, amihez a területfejlesztési törvény módosításával a megyék fontos jogosítványokat is kaptak. További újdonság, hogy a korábbi évek kiszámíthatatlan pályázati rendszerével szemben, a TOP-ban megtervezett projektcsomagokhoz dedikált források állnak majd rendelkezésre, ami átláthatóbb, igazságos és mindenekelőtt kiszámíthatóbb megvalósítást jelenthet.

Első körben a megye 2014-2030-as időszakra vonatkozó területfejlesztési koncepciója készült el, majd a megye stratégiai és operatív programja, legvégül pedig az integrált területi program készült el. A megye minden tervezési folyamatnál számított az érintettek javaslatára, véleményére, így a tervezési munkában a különféle ágazatok és szektorok szakembereit tömörítő megyei Terület-és Vidékfejlesztési Kollégium, ágazati szakbizottságok és tematikus műhelyek is segítették a munkát. A tervezési munka Tatabánya megyei jogú várossal szoros együttműködésben zajlott. A fejlesztési projektcsomagokat megalapozó nagyszabású projektgyűjtésben a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség NKFT is segédkezett.
Az október 30-ai rendezvényen Popovics György megyei közgyűlési elnök mellett részt vett még a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal, a Miniszterelnökség, továbbá a Közlekedési Koordinációs Központ képviselője is, így a nagyszámú érdeklődő a tartalmas előadásoknak köszönhetően értékes információkkal térhetett haza.
A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat tervezési feladatait a „megyei Integrált területi tervezés, koordináció megyei és várostérségi szinteken Komárom-Esztergom megyében” 1.2.11/A-2013-2013-022 kódszámú ÁROP-os pályázatának köszönhetően uniós források is segítették. A tervezés ugyan ezzel hivatalosan lezárult, de a munka még korántsem ért véget, hiszen hamarosan következik majd a lefektetett célok, tervek valóra váltása. A megyei terveket a „stabilan az élvonalban” konzorcium, a Város-Teampannon Kft és a Mapi Zrt konzorciuma készítette el.
Az október 30-ai záró konferencia előadásai hamarosan elérhetőek lesznek a www.kemoh.hu weblapon.

 

2014-11-04 14:33 -=Vissza=-

www.kemoh.hu


Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom