Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Bizottság

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Ülnökválasztás 2019.

Korábbi választások

Az elmúlt 25 esztendőt ünnepelte a megyei közgyűlés

Komáromban, a Monostori erőd Jókai termében a megyei önkormányzat megalakulásának 25. évfordulóján díjakat adtak át a korábbi megyei közgyűlés elnökeinek. Az idén ünneplik megalakulásuk 25. évfordulóját a települési és megyei önkormányzatok. A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alakuló ülése 1990. december 28-án volt: a meghívókat még a megyei tanács küldte ki, de már önkormányzati képviselőket választottak meg. Az akkor még ötven tagú testület első elnöke dr. Kovács György Zoltán lett, őt követte 1998-ban Lázár Mózes, 2002-ben Agócs István, 2006-ban pedig dr. Völner Pál. Ötödik éve, 2010 óta Popovics György a megye és az immár csak 15 tagú testület első számú vezetője.
Az eltelt 25 évet felidéző ünnepi közgyűlésnek Komárom adott otthont: a meghitt hangulatú rendezvényt a "bevehetetlen erődben" dr. Molnár Attila polgármester köszöntötte, aki kiemelte: Komárom nem átlagos település: itt mindenből kettő van, ennek szellemében fel is kérte Észak-Komárom polgármesterét, Stubendek Lászlót is, hogy együtt üdvözöljék a megyei képviselőket és a települések első embereit. Popovics György emléklappal és bronz emlékplakettel ismerte el dr. Molnár Attila a megyéért és a városért 25 éve végzett képviselői, majd polgármesteri tevékenységét.
A Tatabányai Törvényszék elnöke, dr. Csorba Zsolt Ödön szeptemberben kérte a megyei önkormányzattól, hogy engedélyezze Komárom-Esztergom megye zászlajának használatát. A két szervezet közötti jó együttműködés elismerésként a megyei közgyűlés szeptemberben döntött úgy, hogy támogatja a törvényszék kezdeményezését, hogy a bíróságon méltó módon elhelyezett zászló erősíthesse a megyei identitás érzését.
Az ünnepi megyegyűlésen dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár vázolta fel a megyék, mint hatalmi centrumok feladatainak változásait a rendszerváltás óta, kiemelve azokat az új funkciókat, amelyet e történelmi közigazgatási egységek a régiók szerepkörének módosítása óta ellátnak.
Popovics György elnök beszédében méltatta azokat az eredményeket, amelyeket a választott testület tagjai és elnökei elértek a két és fél évtized alatt. A jövő legfontosabb feladata a 2020-ig tartó pénzügyi időszakra való felkészülés, a megyei területfejlesztési tervezési program kidolgozása, amelyhez 26 milliárd forintnyi támogatásra pályázhatnak majd.
A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés – az Esztergom-Budapest Főegyházmegye romapasztorációval foglalkozó segédpüspökének kezdeményezésére – által létrehozott Vályi István díjat Sárközi Józsefné, az esztergomi Boldog Ceferino Alapítvány közfoglalkoztatottja vehette át. Az ötgyermekes családanya szocio-karitatív ügyintézéssel foglalkozik, adományokkal és életvezetési tanácsadással segíti a hátrányos helyzetű családok életét, cigánysággal foglalkozó konferenciákon számol be tevékenységéről. Emellett a Boldog Ceferino Roma Misszió által működtetett szegényházi kápolnában gondnok.
A Komárom-Esztergom Megyéért díjakat a korábbi közgyűlési elnökök vehették át. Dr. Kovács György Zoltán munkásságát már elismerték ezzel a díjjal: a tegnapi ünnepi megyegyűlésen emléklapot és ezüstözött bronzplakettet vehetett át. Lázár Mózes nevéhez fűződik a megyei intézmények gazdálkodásának konszolidációja, a Vág-Duna-Ipoly Eurorégió megalapítása, a nemzetközi kapcsolatok kiépítése.
Agócs István legfontosabb területe a gazdaságfejlesztés, a tatabányai ipari park kialakítása, gazdasági és művészeti díjak alapítása volt. Dr. Völner Pál (jelenleg az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára) nagy hangsúlyt fektetett a szociális szféra intézményeire, a gondozottak életkörülményeinek javítására, a nemzetiségi önkormányzatok és a határmenti együttműködések megerősítésére. A program a Magyarok Dalszínház tehetséges előadóinak műsorával ért véget. 

Forrás: Kemma

              

 

                      

      

 

2015-12-06 07:15 -=Vissza=-

www.kemoh.hu


sacravelo.eu
Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom