Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Korábbi választások


Mesteravatót tartott a kamara

Mesteravatót tartott pénteken Esztergomban a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Szent Adalbert Központban rendezett ünnepségen 18 szakma képviselőjeként 106 mester vette át oklevelét a régi céhes hagyományok szerint rendezett ünnepségen.
Dr. Völner Pál, országgyűlési képviselő köszöntőjében szólt arról, hogy egy szakmát jól valóban csak a mesterektől lehet tanulni majd hozzátette, egy ideje kezd helyreállni a világ korábbi értékrendje és egyre nagyobb megbecsülést élveznek a kétkezi, megfogható tárgyakat készítő szakmák.
Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, megyénkben nagy szükség van olyan kapcsolódási pontokra, mellyel az itt élők mindegyike azonosulni tud. Ezeket a megyei értéktárban gyűjtötték össze és az értéktárba felvették a kereskedelmi és iparkamara ünnepélyes mesteravatóját.
Kovács Károly, fő ceremónia-mester az oklevelet átadása előtt felelevenítette a régi céhes hagyományokat és emlékezetett arra, hogy 18 évvel ezelőtt rendeztek először hasonló mesteravatót, amikor a mostanihoz hasonlóan a mészáros cég 1775-ben készült ládája előtt tettek esküt és az ifjú mesterek az asztalosok cégének kupájából, illetve a cipészek céhének serlegéből ittak társpoharat az őket vizsgáztató látómesterekkel.
Az ünnepélyes mesteravatón részt vett a megye összes járásának vezetője, az új mesterek tiszteletére az esztergomi járási hivatal vezetője, Horváth-Szeder Gábor mondott pohárköszöntőt.
„A mai nap az új mesterek számára ünnepi pillanat, hiszen az elmúlt időszak szorgos munkája a sikeres vizsgákkal beérett. A dicsőséget megszerezték, ez azonban azt is jelenti, hogy Önök példaképekké váltak. Önök méltók azokhoz az ősökhöz, akiket elismert a közösség, akik mesterműveket tudtak alkotni” - mondta az oklevelek átadása előtt a kamara elnöke.
Dr. Szerencsés László hozzátette, a duális képzésben a tanulók gyakorlati képzését, oktatását elsősorban mesterek végezhetik. A mestervizsgáztatást a gazdaságot képviselő kamarákra bízta a kormány, ezt a megbízást a szervezet kiemelt feladatként kezeli. A szabályok szigorodásából adódó többletterhek jórészét az EU-s és kormányzati támogatások képzések levették az érintettek válláról, a támogatott szakmákban a mestervizsga 300 ezer forintos költségéből 240 ezer forintot átvállalva.
Tavaly, 2015-ben a támogatott képzés eredményeképpen 19 szakmában 277 mester vehette át az oklevelét. Idén 106 mestert avatott a kamara, 89 szakember mestervizsgáját a Nemzetgazdasági Minisztérium finanszírozásában a Nemzeti Foglalkoztatási Alap támogatta.
Örvendetes, hogy megyénkben több hiányszakmában is avathatott mestert a kamara; mint például festő, gépi forgácsoló, hegesztő, kőműves, női szabó, szakács és szerszámkészítő - ismertette a kamara elnöke.

2016-11-28 08:22 -=Vissza=-

www.kemoh.hu


Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom