Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Korábbi választások


Szolgáltató kamara a vidék szolgálatában

Dr. Balogh Zoltán, megyei kamarai elnök szépszámú résztvevő előtt mutathatta be a rendezvény előadóit: dr. Nagy Istvánt a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkárát, Kis Miklós Zsoltot a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárát és Győrffy Balázst a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnökét.

Az eseményen részt vett Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Kancz Csaba Komárom-Esztergom Megyei kormánymegbízott, Czunyiné Dr. Bertalan Judit kormánybiztos és Bencsik János országgyűlési képviselő is, aki napirend előtt maga is néhány mondatban köszöntötte a megjelenteket, kiemelve a Neszmélyi borvidék egyre erősödő szerepét. Örömmel nyugtázta, hogy a most futó uniós ciklusban mintegy 1 milliárd Ft támogatásra nyújtottak be pályázati igényt a szőlősgazdák, ami egyúttal azt is jelzi, hogy a tavalyi évben szintén az Agrárkamara által a neszmélyi borvidék fellendítése tárgyában megrendezett szakmai fóruma egyáltalán nem volt haszontalan.

A házigazda nevében Michl József az egykori mezőváros Tata polgármestere a városnak az agrárium fellendítése érdekében hozott kezdeményezéseit ismertette, így a részvevők megtudhatták, hogy TOP forrásból új termelői piac és helyi termékekre alapozott új közétkeztetési konyha is létesül, sőt a haltenyésztést is újraindították az Öreg-tavon.

Dr. Nagy István parlamenti államtitkár miniszter-helyettes előadását egy sokatmondó adattal kezdte. Az ágazat kibocsátása 2010 óta 50 %-al nőtt, így a 2015-ös kibocsátása már közel 2500 milliárd Ft.  A mezőgazdasági tendenciákat ismertetve pedig azt is megtudhattuk, hogy az ázsiai piacoknak köszönhetően mintegy 30 %-al nőttek a termelői árak és az export is 60,6 millió euróval bővült. Az előadás kitért az ágazatot sújtó természeti katasztrófákra, amire a Kormányzat 2017. évben is hatékony választ ad a mintegy  24 milliárd Ft keretösszegű kárenyhítési alap működtetésével. A gazdák likviditási problémáit pedig az agrár Széchenyi kártya folyószámlahitel és további MKB konstrukciók is orvosolják.

Kis Miklós Zsolt örömmel jelentette be, hogy az 1300 milliárd Ft keretösszegű Vidékfejlesztési Program forrásainak 94 %-át már meghirdették és a források 35 %-ára már a kötelezettségvállalás is megszületett. Győrffy Balázs kamarai elnök pedig részletesen beszámolt a szervezet 2016-os eredményeiről. Így megtudhattuk, hogy új kártya típusú őstermelői igazolványt vezettek be, mintegy 200 jogszabályt véleményeztek, a települési agrárbizottságok útján pedig 150 ezer szerződést is véleményeztek. A falugazdászok útján 130 ezer területalapú támogatási kérelmet is benyújtottak (az összes kérelem ¾-ét!). De a Kamara feladatai ezzel még nem értek véget! Foglalkoznak még biztosításközvetítéssel is, de 2018. áprilisig egy talajgenerátoros jégeső elhárítási rendszert is kiépítenek.

A fórum a szakmai előadásokkal még nem fejeződött be, mert a gazdák kérdéseiket is feltehették a meghívott előadóknak, így az osztatlan közös erdőtulajdon problémája, a NATURA 2000 –es kifizetések és az ágazatot sújtó munkaerőhiány kérdésköre is szóba került. A fórumot követően és az elhangzott számadatokat hallva elégedetten nyugtázhattuk, hogy az ágazat jó úton jár és ehhez a részvevő gazdák is nagymértékben hozzájárultak.

2017-03-03 11:53 -=Vissza=-

www.kemoh.hu

Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom