Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Korábbi választások


A hatékony együttműködések és jó gyakorlatok szolgálatában

A Belügyminisztérium "Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése II" címmel a II.KÖFOP-2.3.4-VEKOP-15-2016-00002 kódszámú kiemelt projekt keretében a hatékony és szolgáltató önkormányzati szemlélet kialakulását elősegítendő több kutatási programot valósít meg. Az egyik kutatás vizsgálja a megyei és települési önkormányzatok együttműködésének tapasztalatait és lehetőségeit, illetve települési önkormányzatok egymás közötti koordinációját. A projektben a BM országosan 8 megyét vont be a programba, nagy örömünkre ezek közül az egyik Komárom-Esztergom megye!

Megyénkben a környezetvédelmi együttműködésekre és fenntartható fejlődés témára esett a választás, ami nem véletlen, hiszen Komárom-Esztergom megye elkötelezett a környezetvédelem mellett. Megyénk 2014-ben elsőként készítette el a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó új Környezetvédelmi Programját, majd 2015-ben csatlakozott Áder János köztársasági elnök által támogatott „KLÍMAVOKS” klímavédelmi összefogáshoz is. Tavaly júliusban pedig a TOP 3.2.1. „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” tárgyú felhívásra is benyújtotta pályázatát a megye területén működő helyi fejlesztési stratégiával rendelkező vidékfejlesztési közösségek Fenntartható Energia és Klíma Akciótervének (SECAP) az elkészítésére.

A Belügyminisztérium egyetértve a témaválasztással így e területre fókuszálva szervezett most a megyével közösen rendezvénysorozatot. Az eseménysorozat 2017. március 16-án egy nagyszabású nyitókonferenciával kezdődött. A témaválasztás helyességét maximálisan igazolta a nagyfokú érdeklődés, ugyanis a Megyeháza nagytanács terme teljesen megtelt a megyei települések vezetőivel, a közigazgatási szervek képviselőivel, a gazdasági szereplők és civil szervezetek érintettjeivel. Így Borsó Tibor a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke és Számadó Róza a Belügyminisztérium főosztályvezetője fokozott érdeklődés mellett mutatta be a megye és a minisztérium közös rendezvénysorozatának részletes tartalmát, célkitűzéseit és várható forgatókönyvét. Ezt követően Pungor Szilvia, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Vízügyi és Természetvédelmi Főosztály, Természetvédelmi és Szemléletformálási Osztályának osztályvezetője a témához kapcsolódva ismertette a környezetvédelmet és fenntartható fejlődést szolgáló KEHOP intézkedéseket, amelyekre mind a megyék, mind a települések pályázhatnak. A program konferenciarészének zárásaként Mándi József a hatályos megyei környezetvédelmi programot készítő Pestterv Kft. vezető tervezője mutatta meg a megyei környezi állapotát, helyzetét és jövőképét gyakorlati számadatok, és sokatmondó tendenciák ismertetésével.

A konferencia a visszajelzések alapján eredményes és hasznos volt, különösen a konferencia második felében megtartott műhelymunkáknak is köszönhetően, ahol képzett moderátorok és trénerek segítettek felszínre juttatni azokat a jó gyakorlatokat, praktikákat, amelyek felhasználásával tovább bővíthetők a települések közötti együttműködések és koordináció. A konferenciát jövő héten további 3 workshop követi. A program érintettjei ezeken a workshop-okon beszélik át és vitatják majd meg a konferencia műhelymunkái során született jó gondolatokat, megoldásokat. A megye ezeken a járási rendezvényeken, minden esetben egy helyi témával és előadóval is készül, ami szorosan illeszkedik az adott járás arculatához. A témaválasztás szorosan illeszkedik a közös rendezvénysorozat vezérfonalához is!

A járási rendezvényeink időpontjai és helyszínei:

2017. március 21. kedd, 9.00 óra Nyergesújfalu, Városháza

Téma: „a helyi és megyei védelmi bizottságok együttműködései a környezeti kockázatok, potenciális ipari katasztrófák esetén”. Az eseményen előadónak a Komárom-Esztergom megyei Védelmi bizottság titkárát, Bakos Sándor alezredes urat kérték fel a szervezők.

2017. március 22. szerda 9.00 óra, Kisbér Városháza

Téma: a „klímatudatos erdőgazdaság”. Szakmai előadásra a Vértesi Erdő Zrt.-t kérték fel, aki az évtizedek során értékes tapasztalatokkal és jó gyakorlatokkal rendelkezik a területen.

2017. március 23. csütörtök 9.00 óra, Komárom, Arany 17 Rendezvényközpont

Téma: a klímatudatos mezőgazdaság, "tájban élő ember, ökológiai megtérés"

Előadónak Czump Attilát, a Tata-Agostyáni ökofalu üzemeltetőjét a tatai Természetes Életmód Alapítvány vezetőjét kérték fel.

A közös rendezvénysorozatunk végül egy Tatán rendezendő záró-konferenciával és egy a beérkezett javaslatok megyei környezetvédelemmel kapcsolatos dokumentumokba való beépülését vizsgáló után-követő workshop-al ér majd véget.

 

2017-03-17 12:59 -=Vissza=-

www.kemoh.hu

Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom