Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Korábbi választások


A települések közötti hatékony koordináció szolgálatában

A területi és a helyi szintű helyhatóságok közötti együttműködések további erősítésére és bővítésére indított akciót a Belügyminisztérium és a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat.

A közös programsorozat egy nagysikerű nyitókonferenciával kezdődött március 16-án Tatabányán, a Megyeházán, majd kezdetét vette a terepi munka! A projekt potenciális célcsoportjai a nyitókonferencián elhangzott és papírra vetett gondolatokat továbbgondolhatták így segítve azt, hogy a gyakorlati megvalósítást is szolgáló jó gyakorlatok születhessenek a témában.

A műhelymunka március 21-én Nyergesújfalun kezdődött, majd 22-én Kisbéren folytatódott és végül március 23-án Komáromban ért véget. Mindhárom helyszínen az ötletbörze célkeresztjében a környezetvédelmi együttműködések és a fenntartható fejlődés terén megvalósítandó együttműködések és koordináció további fejlesztésének lehetőségei szerepeltek. A Megye azonban egy további attrakcióval is színesítette a programot, nevezetesen mindhárom járás esetében egy, az adott járás adottságaihoz igazodó helyi téma és előadás megtartásával is színesítette a program profilját. Nyergesújfalun a megyei és helyi védelmi bizottságok együttműködési lehetőségei a környezeti kockázatok tekintetében, Kisbéren a klímatudatos erdőgazdaság, míg Komáromban a tájban élő ember és az ökológiai megtérés volt a műhelymunkákat megelőző vitaindító előadás témája. A megye vezetése - két alelnöke útján - mindhárom rendezvényen képviseltette magát, a nyergesújfalui és kisbéri eseményen Steindl Balázs, míg a komáromi eseményen Borsó Tibor vett részt. A programsorozat záró-konferenciája 2017. június 1-jén Tatán az Öko-turisztikai Központban lesz. A Belügyminisztériumot Számadó Róza Főosztályvezető Asszony illetve Polyák Teréz a projekt szakmai vezetője képviselte a területi rendezvényeken.

A Belügyminisztérium "Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése II" címmel a II.KÖFOP-2.3.4-VEKOP-15-2016-00002 kódszámú kiemelt projekt keretében a hatékony és szolgáltató önkormányzati szemlélet kialakulását elősegítendő több kutatási programot valósít meg. Az egyik kutatás vizsgálja a megyei és települési önkormányzatok együttműködésének tapasztalatait és lehetőségeit, illetve települési önkormányzatok egymás közötti koordinációját. A projektben a BM országosan 8 megyét vont be a programba, nagy örömünkre ezek közül az egyik Komárom-Esztergom megye!

Megyénkben a környezetvédelmi együttműködésekre és fenntartható fejlődés témára esett a választás, ami nem véletlen, hiszen Komárom-Esztergom megye elkötelezett a környezetvédelem mellett. Megyénk 2014-ben elsőként készítette el a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó új Környezetvédelmi Programját, majd 2015-ben csatlakozott Áder János köztársasági elnök által támogatott „KLÍMAVOKS” klímavédelmi összefogáshoz is. Tavaly júliusban pedig a TOP 3.2.1. „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” tárgyú felhívásra is benyújtotta pályázatát a megye területén működő helyi fejlesztési stratégiával rendelkező vidékfejlesztési közösségek Fenntartható Energia és Klíma Akciótervének (SECAP) az elkészítésére.

 

2017-03-24 09:50 -=Vissza=-

www.kemoh.hu

Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom