Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Korábbi választások


Jelentős fejlesztések kezdődhetnek a megye településein

Nagy öröm, hogy ma további 80 (76) pályázat támogatását jelenthetjük be több mint 12,7 mrd Ft értékben, amely 49 önkormányzatot érint és 5 db egyéb szervezetet. A megyében a támogatásoknak köszönhetően többek között iparterületek kerülnek kialakításra és fejlesztésre, helyi piacok fejlődhetnek, turisztikai látogatóközpontok nyílhatnak meg, a megye több településén bölcsődék és óvodák újulnak meg, de közintézmények – iskolák, óvodák, polgármesteri hivatalok, sportlétesítmények, könyvtár - épületenergetikai korszerűsítéseire, egészségügyi és szociális alapellátás fejlesztésére is sor kerül. 

A támogatásoknak köszönhetően 21 ha közművesített iparterület jön létre Kisbéren, Bokodon és Táton. Helyi termelőkre alapozott piac kerül kialakításra Nagyigmándon, termék piac jön létre és agrárlogisztikai szolgáltató raktár épül Tatán. A turisztika területén élménytár létesülhet az Azaum Római Táborban Almásfüzitőn, látogatóközpont épülhet Komáromban, ahogy a Gerecse Naturparkban és Lábatlanon is. A megye bányászati-ipartörténeti örökségét bemutató Bányászattörténeti Miniversum kialakítására kerülhet sor Dorogon, az Oroszlányi Bányászati Múzeumban, de megújulhat a tatai Kőfaragó-ház is.

60 és 50 fh-es óvodaépítésbe kezdhet Nagysáp és Tokod, felépülhet 2 db komplex, óvodai és bölcsődei ellátást egyaránt biztosító intézmény Vértesszőlősön és Süttőn, kiváltva a műszakilag leromlott illetve más tulajdonában lévő régi épületeket. Óvoda felújításba foghat Császár, Mocsa, Leányvár, Szomor, Súr község önkormányzata. Bölcsőde épülhet Nagyigmándon és Tokodon, felújításra kerülhet sor Tatán és Oroszlányon. A Bábolnán, Táton, Nyergesújfalun és Kocson az egy épületben működő óvodák és bölcsődék felújítása révén javulhat tovább az ellátás színvonala. A fejlesztések eredményeként a megyében 19 férőhellyel bővül a bölcsődei kapacitás, 312 férőhely korszerűsödik, az óvodai ellátásban a korszerű új intézményekben 296 férőhely áll majd rendelkezésre és 674 fhely kerül a meglévőkben korszerűsítésre. 

A belterületi vízrendezési nyertes pályázatoknak köszönhetően 25,7 km belterületi vízelvezető árok, övárok felújítására kerülhet sor, kerékpárút épül Oroszlány-Kecskéd-Környe-Tatabánya között - folytatva a Tata- Tatabánya közötti Által-ér kerékpárutat -, Esztergom központja és az ipari park között, valamint Ácson a város központjában. A megyében 7 db polgármesteri hivatal, 6 db óvoda, 8 db iskola, 2 db sportcsarnok, 1 idősek otthona, 1 egészségház és egy könyvtár épületenergetikai fejlesztésére is sor kerül. Az egészségügy területén 4 új orvosi rendelő kerül kialakításra, 3 rendelő részleges felújításra, 7 teljes körű felújításra, 5 helyen pedig gép-műszerfejlesztés valósul meg. Ennek köszönhetően több mint 22 ezer ember részesülhet jobb egészségügyi ellátásban. A szociális alapellátás területén a fejlesztés során megvalósuló projektek közül 2 db fejlesztés a fogyatékkal élők ellátását célozza meg, 4 helyen család és gyermekvédelmi szolgáltatás fejlesztésére is sor kerül. A fejlesztéssel érintett alapszolgáltatások száma 26. A szolgáltatások javítása érdekében 6 db gépjármű beszerzését is tervezik.

A területi elvet is figyelembe véve a tervezett illetve az előkészítés alatt álló fejlesztések a megye egész területét lefedik. Kiemelten fontos volt a kistelepülések, községek támogatása.

Érdekességként elmondható: lélekszám alapján a legkisebb most támogatott település Dunaszentmiklós (466 fő), a legnagyobb pedig Esztergom (27 990 fő). A legnagyobb összegű támogatást kapott projekt Oroszlányé (Kecskéd-Környe) az Által-ér menti kerékpárút megépítésére 1,1 mrd Ft értékben, a legkisebb összegű támogatást kapott projekt pedig Mocsáé óvodafejlesztésre 9,9 M Ft értékben, de utóbbinak további sikeres pályázatai is vannak. A legjelentősebb TOP-ból megvalósuló egyházi projekt a Szalézi Lelkigyakorlatos Ház látogatóközpontja lesz a Gerecse Naturpark szívében, amelyre 214 m Ft támogatást nyertek el.

Nem csak a települési önkormányzatok részesülnek támogatásban, rajtuk kívül 11 db nonprofit illetve egyházi szervezet is: a turisztika területén a Szalézi Lelki Gyakorlatos Ház, szociális ellátás fejlesztésére a Máltai Szeretetszolgálat és a Nyergesújfalui Szent Mihály Plébánia kapott támogatást. A közútjaink felújításánál a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a helyi foglalkoztatási paktumok létrehozásánál a megyei Kormányhivatal a kedvezményezett. 
Az első körös pályázatok közül még további 40 támogatási kérelemről születik döntés a következő hónapban, melyek támogatási igénye meghaladja az 5 milliárd Ft-ot. Támogatásuk esetén újabb helyi piacok kialakítására, óvodák és bölcsődék építésére, felújítására, a városi barnamezős területek funkcióváltó megújítására és zöldváros fejlesztésekre, valamint épületenergetikai beruházásokra számíthatnak a megyében élők.

2017. március 31-ével megjelentek a 2017. évi TOP-os pályázatok is. A kiírások révén több mint 8,1 milliárd Ft támogatás juthat még a településeknek. Inkubátorházak fejlesztésére, leromlott városi területek rehabilitációjára, helyi identitás és kohézió erősítésére, valamint újabb turisztikai, közlekedési, vízrendezési és energetikai projektekre nyújthatnak pályázatokat az önkormányzatok és egyéb, a kiírásokban szereplő szervezetek. 

2017-04-13 12:43 -=Vissza=-

www.kemoh.hu

Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom