Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Bizottság

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Ülnökválasztás 2019.

Korábbi választások


Minden, amit a földrengésről tudni kell-egy képzés, ami látványos gyakorlattal zárult

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a kormányhivatal nevében Németi László tű. ezredes, megyei igazgató köszöntötte a nagyérdeműt. Mint mondta, fontos, hogy a felkészítés résztvevői megismerjék a térség földrengés veszélyeztetettségét, a földrengés során végrehajtandó lakosságvédelmi, irányítási és logisztikai feladatokat, hiszen ma azok ülnek itt, akik különleges jogrend idején irányítói, vezetői feladatokat látnak el.

Sikrai Attila tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő tájékoztatta a jelenlévőket az előadások témáiról és a gyakorlat menetéről. Elmondta, hogy a gyakorlat remek alkalom arra, hogy az állomány jártasságot szerezzen a földrengés okozta veszélyhelyzetből adódó feladatok végrehajtásában.  Kiemelte a települések katasztrófavédelmi besorolásának fontosságát, jelen esetben a földtani veszélyeztetettség alapján, majd az irányadó magatartási szabályokról beszélt földrengés alatt és közvetlenül utána. Egy videót is bemutatott arról, hogy az Egyesült Királyságban egy berendezett helyiségben át lehet élni azt, hogy milyen is egy nyolcas erejű földrengés.

A Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója Számadó Emese, Komárom város történelmi veszélyeztetettségéről tartott előadást. Ismertette a földrengés mérésének módjait, az MSK-t és a Richter-skálát. Térképen bemutatta a Kárpát medence földrengéseit 456-tól 2007-ig terjedő időszakra vonatkozóan. Elmondta, hogy Magyarországon húsz évente van ötös, kétszáz évente pedig hatos erőségű földrengés. Komáromban 1763-ban volt minden idők legnagyobb Magyarországi földrengése, ami a Péter Pál napi vásár hajnalán következett be, majd 1783-ban érte el a második legnagyobb rengés. Utóbbi emlékére állították a Szentháromság szobrát Szőnyben.

A földrengések rejtelmeibe Dr. Varga Péter professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora vezette be a hallgatóságot. Először a földrengéskutatás feladatairól beszélt, majd szeizmológiai alapfogalmak ismertetett. Bemutatta a rengéshullámokat és részletesen kifejtette a földrengések erősségének jellemzőit, az intenzitást és a magnitúdót. Szó volt a Föld és Magyarország földrengés aktivitásáról, majd a komáromi térség veszélyeztetettségéről, különös tekintettel az 1763-as földrengésre.
Az elméleti képzést követően a katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatot a Monostori Erőd, Árkász laktanya Lovardájánál tekinthették meg.

A feltételezés szerint 2017. május 18-án 12.20 órakor Komárom várostól néhány kilométerre a Richter Skála szerinti 6,3 –as erősségű és tizenöt másodpercig tartó földrengés pattan ki. A földrengés következtében Komárom területén a házak közül sok megsérül, több belőlük összedől. Az érintett területeken sérülnek a közművek. A romok alatt sérültek lehetnek, sokan az utcán vagy a lakásban vannak.

A gyakorlat során műszaki mentési, tűzoltási feladatot, eltűnt személyek keresését és felkutatását, valamint alpintechnikás mentést mutattak be.
Az első helyszínen földrengés következtében a felvonulási úton személygépjárművek ütköztek össze. A mentésben résztvevők feladata a személygépjárművekbe szorult sérültek kimentése, elsősegélynyújtás, majd a továbbhaladást akadályozó gépjármű eltávolítása volt. A közművek több helyen megsérültek, a kiömlő gáz begyulladt. A keletkezett tűz veszélyeztette a közelben lévő épületet. Ennél a feladat a tűz eloltása, a megsérült közművezetékek elzárása volt. A továbbiakban az épületben rekedt személyek keresőkutyákkal történő felkutatását, mentést - alpintechnikai módszerekkel - és elsősegélynyújtás láthattak a résztvevők.

A gyakorlaton a Turul megyei mentőcsoport (Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom Megyei Szervezete, a kocsi és a kesztölci önkéntes tűzoltók, a Tatabányai 4x4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Tatabányai Polgári Védelmi és Kutató-Mentő Egyesület, a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület) a Brigetio Járási (a banai és nagyigmándi önkéntes tűzoltók) és a Komárom települési mentőcsoport (Komáromi Önkéntes Tűzoltó Egyesület), a Katasztrófavédelmi Mobil Labor, az Országos Mentőszolgálat, a közműszolgáltatók (Északdunántúli Vízmű Zrt. és az Égáz-Dégáz Gázszolgáltató Zrt.), valamint közösségi szolgálatos diákok magas színvonalon mutatták be felkészültségüket.

A gyakorlat végén Németi László megköszönte az előadóknak és a gyakorlat résztvevőinek, az előkészítő munkát, a részvételt és azt, hogy egy ilyen komplex felkészítést kapott mindenki aki jelen volt. Kiemelte az önkéntességet, ami nagyon fontos,- a megyében különösen érvényes - hiszen jó a tűzoltóság, a katasztrófavédelem diszlokációja, de az önkéntesek nélkül nem lenne teljes. Minden település érdeke, hogy minél gyorsabban egy prompt beavatkozást tudjon nyújtani az önkéntes és a hivatásosok erősítésképpen avatkozzanak be. A mai napon be tudták mutatni, hogy ez az együttműködés az önkéntes és hivatásos erők között jól működik. Összességében a látottakat eredményesre értékelte.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott megköszönte Dr. Molnár Attila polgármesternek, hogy Komárom városa helyet biztosított a gyakorlatnak és a felkészítésnek. Megköszönte a polgármestereknek, jegyzőknek, járási hivatalvezetőknek a részvételt, hiszen a mai világunkba beletartozik, hogy fel kell tudnunk készülni a katasztrófákra, veszélyhelyzetekre. Fontos hogy mind település, mind pedig járás szinten felkészültek legyünk, meglegyen az elméleti és a gyakorlati tudás is. Örömét fejezte ki, hogy az önkéntesek rendszeresen megmutathatják felkészültségüket, egy-egy kritikus szituációban döntésképesek, tudnak cselekedni. Minannyian megfelelő, magas színvonalon végezték a mai munkát. Végül ő is kiemelte az önkéntességet, hiszen fontos hogy a hivatásos szervek mellett megfelelőképpen értékeljük az önkéntes munkát és azokat az embereket, akik adott esetekben saját szabadidőjükből áldoznak arra, hogy másokon segítsenek.

2017-05-23 13:54 -=Vissza=-

www.kemoh.hu


Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom