Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Korábbi választások


Nagyszabású klíma-akciótervek a megye vidékfejlesztési közösségei számára

 A „Fenntartható energia és klíma akcióterv (SECAP) készítése vidékfejlesztési közösségeknek” című projektet a megye TOP forrásból valósítja meg. A megyei közgyűlés elnöke beszédében kiemelte, hogy ez egy újabb jó példája annak, hogy a megye segíteni tudja a településeket. Az ominózus terv nemcsak a mának szól, hanem hosszú távú célokat is megfogalmaz és megvalósítása már a mostani fiatal generációra vár, akiket aktív szemléletformálással igyekeznek segíteni.

Dr. Botos Barbara, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klímapolitikai Főosztályának vezetője előadásában a klímapolitika nemzetközi és hazai összefüggéseit vázolta fel. Kiemelte, hogy hazánk élen jár a klímaegyezmények vállalásainak betartását illetően, sőt jelentős forrásokkal (hitelkonstrukciók, vagyonkezelői alapok) is hozzájárul a nemzetközi klímafinanszírozás eredményes működéséhez. A 2021-2027-es új uniós költségvetési ciklusban az unió által támogatandó fejlesztési projektek 40 %-nak már kapcsolódnia kell a klímaváltozás valamely kérdésköréhez, így egyáltalán nem közömbös az, hogy a most készülő SECAP tervek milyen beavatkozási pontokat azonosítanak majd, amikre alapozva hatékony projektfejlesztéssel uniós források nyerhetők majd el. A SECAP tervek a 2005-ös bázisévhez képest 40 %-os üvegházhatású gáz kibocsátást csökkenést várnak el a tervek készítőitől, sőt az unió 2050-re már 80-95 %-os kibocsátás csökkentést sem tart lehetetlennek!

Dr. Czira Tamás a Klímabarát Települések Szövetségének klímavédelmi és fenntarthatósági szakértője a SECAP tervek készítésének módszertanáról a tervek jelentőségéről és azok klímastratégiákkal való kapcsolatáról tartott előadást. Hangsúlyozta, hogy míg a most készülő klímastratégiák inkább célorientált dokumentumok, addig a SECAP tervek adat és indikátor alapú feladat-és célorientált dokumentumok és felfoghatóak a klímastratégiák „cselekvési terveként” is.

Dr. Molnár Ferenc a SECAP tervezési megbízást elnyerő Magyar Innováció és Hatékonyság Nkft. programigazgatója a SECAP készítésének menetébe és ütemezésébe adott betekintést.

Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy az uniós projekt megvalósítása újabb lehetőség a megye koordinációs szerepkörének kiteljesítésére. Megjegyezte, hogy a megye egy kitaposott ösvényen haladhat, hiszen a TOP tervezés és megvalósítás során kiépített és jól működő intézményrendszeren keresztül aktív és élő kapcsolattal bír a települések irányába. A SECAP tervek a megye területén működő LEADER vidékfejlesztési közösségek területére (10.000 fő alatti lélekszámú települések) készülnek, ami igazolja, hogy a megye kiemelt feladatának tekinti a kistelepülések segítését.

2017-10-02 12:35 -=Vissza=-

www.kemoh.hu

Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom