Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Korábbi választások


Egyedülálló lehetőség a dunai turizmusnak

Az EGTC-ben érintett megyék vezetői a rendezvénnyel párhuzamosan sajtóbeszélgetést, majd egyeztetést tartottak a társaságot érintő aktuális kérdésekről.

A konferencia témája különösen időszerű, hiszen a Római Birodalom egykori határainak, a dunai limes világörökségi helyszínné nyilvánítására Magyarország – Szlovákiával, Ausztriával és Németországgal együtt – néhány hónapja nyújtotta be közös nevezését az UNESCO-hoz. A beadott pályázat összesen 98 helyszínt foglal magába, a Dunának mintegy 1500 kilométeres szakaszán. Hazánkban ebből a remények szerint 65 világörökségi helyszín várható, megyénkben 16, többek között a nyergesújfalui Crumerum, a komáromi Brigetio a tokodi késő római erőd is érintett lehet.

A rendezvényt Popovics György, a megyei közgyűlés és a RDV ETT elnökének köszöntője nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, a Duna, mely elválasztja és egyben összeköti is a két országot, hatalmas potenciált rejt magában az élet számos területén. „Ennek a természetes adottságnak a kihasználása és tartalommal való megtöltése hatalmas feladat. A megyei önkormányzat többek között az általa koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásainak odaítélése során is figyelemmel volt a Duna mente vonzerejének fejlesztésére” – mondta.

Viskupic Jozef, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat elnöke is köszöntötte a résztvevőket, aki szintén a Duna, a közös kulturális és turisztikai kapcsolódási pontok jelentőségét emelte ki. Hozzátette, a Rába-Duna-Vág EGTC hozzájárul ahhoz, hogy a két megye még közelebb kerüljön egymáshoz.

Szabó István, a Pest Megyei Önkormányzat elnöke úgy fogalmazott, a lokális cselekvés eszközei lehetünk az EGTC-ben való együttműködéssel. „Ma már nem csak a települések, a megyék között is intenzív a kapcsolat, amely erősíti a térséget. Ez jó alapot ad arra, hogy a globális világban is megtaláljuk a helyünket, a nyertesei lehessünk” – fejtette ki.

A program első felében az előadók azt fejtették ki, hogyan kapcsolatható össze kulturálisan és turisztikailag a Duna régió a többi régióval, a délutáni blokkban pedig a dunai limes, mint közös kulturális örökség témakörét járták körbe az előadók.

2018-04-25 13:34 -=Vissza=-

www.kemoh.hu

Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom