Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Korábbi választások


Európa Nap- a Párbeszéd Napja Dorogon

Hazánk Budapesten 1938-ban rendezte meg először az Eucharisztikus Világkongresszust, amelynek programjaihoz Dorog is aktívan csatlakozott. 2020-ban ismét a főváros ad otthont a négyévente a világ valamely városban megrendezendő ünnepségsorozatnak, Dorog pedig – nyolcvan év után - ismét szerepet kap ebben. A konferenciateremben megrendezett ünnepségen a városvezetők, a helyi egyesületek, alapítványok és érdeklődők mellett részt vett Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke is.

Dankó József alpolgámester ajánlotta a megjelentek figyelmébe az alkalomra készült kiállítást. A tablók szép hátteret adtak az Eucharisztia 1938-2020 című konferenciához. A megnyitón a dorogi Cantate kórus Komm zu mir című ismeretlen szerzőtől származó, illetve Pitoni: Cantate Domino című éneket hallhatták Kovácsné Fódi Krisztina karnagy vezényletével.

A konferencián az Eucharisztia témaköréről tartottak előadásokat a meghívott előadók. Elsőként dr. Török Csaba egyetemi tanár beszélt a közösség erejéről.
Klimentné Ferenczy Andrea evangélikus lelkész Egy asztal vendégei vagyunk – Eucharisztia a Szentírás alapján címmel tartott előadást, szintén kiemelve, hogy az egyház lényege maga a közösség.

Dr. Németh Tamás egyetemi tanár úr, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektorát a református egyház oldaláról mutatta be a témát: Az Úrvacsora, mint a Krisztussal való közösség című előadáson keresztül.

Dr. Tittmann János polgármester A szent és a profán határán címmel beszélt az Eucharisztia témájáról. - A mi világunk a rendezett univerzum, Isten műve vagy kapcsolatban áll vele – mondta, majd a szent és a profán elkülönüléséről beszélt.

A konferenciát követően a rossz időjárás miatt a Jubileum téri szabadtéri szentmise helyett a Szent Borbála templomban celebrált dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek és Szerencsés Zsolt tb. kanonok, a Szent Borbála templom plébánosa szentmisét. A misén huszonhat hittanos elsőáldozására is sor került Krisztus mennybemenetelének ünnepe előtt.

A szentmise zárásaként a hívek előtt felavatták a Szent Borbála templom díszkivilágítását. Dr. Erdő Péter kiemelte, mennyire példaértékű Dorog Város Önkormányzatának és a Szent Borbála Plébániának az együttműködése, amely megmutatkozik a kívül-belül megszépült templomon, illetve most a díszkivilágítás létrejötténél is.

2018-05-23 09:44 -=Vissza=-

www.kemoh.hu

Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom