Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Iroda

Komárom-Esztergom Megyei Területi Választási Bizottság

Nemzeti Választási Iroda

Határozatok

Ülnökválasztás 2019.

Korábbi választások


Márciusi hősökre emlékezett Ácsteszér

Ácsteszéren a hagyományok ápolása jegyében nem csak a községben élők emlékeztek meg az 1848-as polgári forradalom évfordulójáról, és annak egyik főszereplőjéről, a településen született Táncsics Mihályról, hanem a Kisbéri Járás önkormányzatainak vezetői is.

A művelődési házban elsőként Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő mondta el ünnepi gondolatait. Egyebek mellett arról szólt, hogy valamennyien 1848 mai örökösei vagyunk, méghozzá kitörölhetetlenül.

Úgy vélte, hogy a márciusi ifjak akkor és ott voltak magyarok, nekünk pedig itt és most kell magyarnak maradnunk Európában. Eleink ugyanis 171 éve egy forrongó Európában vívták ki hazánk függetlenségét, nekünk pedig ma sem szabad elfelejtünk amit ők is vallottak Kölcsey Ferenc „Emléklapra” című versében megfogalmazottak szerint, hogy „A haza minden előtt”.

Később Stancsics Erzsébet, a történelmi személyiség testvérének ükunokája lépett a mikrofonhoz, s mondta el gondolatait. Például azt, hogy „Nekünk itt, Ácsteszéren különösen jelentős ünnep március 15-e, hiszen innen indult el és tett meg nagy utat Táncsics Mihály, míg parasztfiúból segédtanító, író, országgyűlési képviselő és még életében példakép lett. Harcos, megalkuvást nem ismerő, a népért személyes áldozatot vállaló, egész életében önmaga által megszabott erkölcsi szabályok szerint élő forradalmár volt, akinek emlékét ma is tisztelettel őrzi az utókor.”

Erzsébet asszony szerint „Táncsics nem tett egyebet, mint évekkel megelőzte korát, amikor már felismerték, hogy senki nem siet védeni a hazát míg nem szabad ember, s birtok híján nincs mit védenie. Népirataiban felvilágosított, oktatott, érvelt, néha ironizált, de sosem lázított.”

A község másik díszpolgára, Simon M. Veronika ezúttal sem jött üres kézzel; most Táncsics börtönből való kiszabadítását megörökítő olajfestményét ajándékozta a településnek, amit Vuts Norbert polgármester vett át. Ez azt követően történt, hogy nagy sikerrel bemutatkozott a Nánási Istvánné által vezetett, közelmúltban megalakult helybéli bábcsoport. Végül most is elhelyezték az emlékezés koszorúit Táncsics szobránál.

Forrás: 24 óra
2019-03-19 13:59 -=Vissza=-

www.kemoh.hu


Közérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom