Megyénkről... Önkormányzat... Területfejlesztés... Keresés a portál oldal híreiben, dokumentumaiban...
VÁLASZTÁS

Választási szervek

Választási ügyintézés

2024.évi általános választások

Korábbi választások


Ülnökválasztás 2023.

Közel 140 ezer tonna CO2-kibocsátás csökkenés a megyei önkormányzat hathatós közreműködésével

A tanácskozásra a megyei önkormányzat Környezeti és Energiahatékonyság Operatív Program projektje keretében került sor. Borsó Tibor a megyei közgyűlés alelnöke – aki egyben az érintett KEHOP 1.2.0 projekt szakmai vezetője is –, elmondta, hogy a pályázat ugyan lezárult, de a megyei önkormányzat azt szeretné, hogy ez platform a fenntartási időszakban is aktívan működjön A tavalyi évben elnyert támogatások eredményeképpen például hat települési klímastratégia kidolgozása indulhatott meg. A legfontosabb azonban – hangsúlyozta az alelnök – a szemléletváltás elősegítése.
Hummel Rudolf, a megyei éghajlat-változási platform titkárságvezetője előadásában a megyei önkormányzat sokrétű klímavédelmi tevékenységéről számolt be, elmondta, hogyan nyújtanak segítséget több településnek is a saját klímavédelmi programja megalkotásában. Kitekintést adott Tata és Tatabánya klímastratégiájának megvalósítására is, de kitért a megyei önkormányzat klímavédelmi tevékenységére is, részletesen bemutatva többek között a megyei klímastratégia végrehajtásának előrehaladását, az egyes intézkedések kapcsán végzett tevékenységeket. Kiemelte, hogy több mint 2 millió tonna a szén-dioxid kibocsátást mértek fel a megyében a klímastratégia 2017-18-as készítésekor. Az energia-megtakarításokat ösztönző úgynevezett Virtuális Erőmű Program pályázatai révén közel 140 ezer tonna szén-dioxid kibocsátás csökkenést sikerült az utóbbi 2 évben elérni. Ezek a lépések is hozzájárulnak, hogy elérhető legyen a vállalt cél, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenjen a megyében az üvegházhatású gázok kibocsájtása.
Dr. Sági Zsolt, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. munkatársa a települési klímastratégiák készítéséről tartott előadást. Előadásában kitért a Kisbér-Bábolna, Baj-Vértesszőlős, Nyergesújfalu-Lábatlan, Naszály-Kocs-Mocsa, Szomód-Dunaalmás-Neszmély és Tata települések klímastratégiájának készítését célzó KEHOP 1.2.1-es projektek előrehaladására is.
Teveli-Horváth Dorottya a Klímabarát Települések Szövetségének projektvezetője pedig a fenntartható települési vízgazdálkodás aktuális kihívásait ismertette. A Klímabarát Települések Szövetsége a megye kiemelt szakmai együttműködő partnere a klímavédelem terén.
Teller Péter lábatlani polgármester örömét fejezte ki, hogy új intézményükben helyet adhatnak a konferenciának, és az előadások után a kiállítás megtekintésére invitálta a jelenlévőket.
A megjelenteket Turi Bálint a megyei klímavédelmi platform elnöke is üdvözölte, aki David Attenborough legújabb filmjére hívta fel a figyelmet, melyben a természettudós, filmes azt hangsúlyozza, hogy a következő nemzedék felelőssége és lehetősége, hogy visszafordítsa a negatív folyamatokat. Utána már késő lehet.

2020-10-12 13:20 -=Vissza=-

www.kemoh.hu


sacravelo.eu

Pályázati felhívás civil szervezetek részére
Vármegyei Felzárkózási Fórumban való részvételreKözérdekű adatok
Kormányhivatal
Partnerlinkek

Települési Pályázati és Fejlesztési Alap


Idegenforgalom